Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Nedir?

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Nedir?

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği; özellikle mobilya ve ahşap ürünleri sanayisinde kullanılan hammaddesi ağaç ya da ağaç kökenli malzemelerden ürün elde ederek işlenmesini, tasarlanmasını, üretimin planlanmasını ve projelendirilerek kalite kontrolünün yapılmasını sağlamak amacıyla mühendis yetiştiren bir bölümdür.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi ahşap ya da ahşap kökenli tüm ürünlerin üretimi esnasında; en düşük maliyetle istenilen kalite standartlarında ve belirlenen süre içinde gerçekleşmesi için projenin koordinasyonunu sağlayan kişidir.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Kaç Yıllıktır?

İngilizce hazırlık sınıfı isteğe bağlı olan Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde lisans eğitimi dört (4) yıl yani 8 yarıyıl döneminden oluşmaktadır.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Hangi Puan Türü ile Öğrenci Alıyor?

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölümü tercih etmek için ÖSYM tarafından hazırlanan üniversite giriş sınavında YKS’de sayısal puan türünde puan almak gerekmektedir.

Hangi Önlisans Mezuniyet Alanları DGS ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümünü Tercih Eder?

Ağaç işleri, Orman İşletmeciliği, Orman Ürünleri, Ormancılık, Ormancılık ve Orman Ürünleri, Fidan ve Fidecilik, Fidan Yetiştirme/ Fidan Yetiştiriciliği, Kağıt Teknolojisi, Kağıt ve Kağıt İşleme Teknolojisi, Kağıtçılık, Selüloz ve Kağıt Teknolojisi, Selüloz ve Kağıtçılık, Mobilya ve Dekorasyon ön lisans bölümü mezunları DGS ‘de  (Dikey Geçiş Sınavı)Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölümünü tercih edebilmektedirler.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?

Düzce Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi olmak üzere Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümünün lisans programı vardır.

Düzce, Gazi ve MSKÜ ‘de ve Hacettepe Üniversitesi’nde yüksek lisans programı olarak Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bulunmaktadır. Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği doktora programı ise Gazi ve Muğla Sıtkı Koçman (MSKÜ) Üniversitelerinde vardır.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği (M.T.O.K.) yani ilgili mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin yerleşebileceği lisan programı ise Muğla Sıtkı Koçman (MSKÜ) Üniversitesi’nde bulunmaktadır. 

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının kısaltılması olan M.T.O.K; ÖSYM tercih kılavuzda belirtilir ve  bölüm kontenjan tercihi için ilgili bölüme yalnızca ilgili mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin yerleşebilir.

Üniversitelerde Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  • Ağaç Malzeme Teknolojisi
  • Mühendislik Ekonomisi
  • Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı
  • Ahşap Yapılar ve Konstrüksiyonlar
  • Teknik Çizim ve Tasarı Geometri
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • Üretim Teknikleri
  • Ağaçişleri İşleme Makineleri
  • Malzeme Mekaniği
  • Maliyet Analizi
  • Mühendislik Malzemeleri
  • Ağaçişleri Endüstrisinde Yöneylem Araştırması
  • Bilgisayar Destekli Üretim
  • Üst Yüzey İşlemleri

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümünde Staj Var Mı?

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümünde zorunlu staj uygulaması vardır. Genellikle öğrenciler 40 iş günü zorunlu stajını yapmakla yükümlüdür. 2. Yılsonunda birinci staj dönemi için staj süresi kesintisiz 20 iş günüdür. Kalan zorunlu 20 iş günü stajı da 3. Yarıyıl sonunda yapılır.  

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğrencileri Stajını Nerelerde Yaparlar?

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğrencileri stajlarını genellikle özel sektörde mobilya fabrikaları, ahşap yat üretimi fabrikaları, dekorasyon firmaları, mimarlık ve inşaat mühendislik ofislerinde yapabilirler.

Kamuda ise Tarım ve Orman Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gibi bakanlıkların bünyesindeki devlet kurumlarında staj yapabilmektedirler.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi eğitim formasyonu aldıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığına bağlı; Teknik, Endüstri Meslek, Anadolu Meslek Liselerinde ve Mesleki Eğitim Merkezlerinin ilgili bölümlerinde “Teknik Öğretmen” olarak da çalışabilmektedirler.

Bakanlıklarda, TSE, KOSGEB, Türk Patent Enstitüsü ve Belediyelerde  “Mühendis, Araştırmacı-Planlamacı Mühendis” unvanı Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Bölümü Mezunları istihdam edilmektedir.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği kendi işletmesini kurabileceği gibi ofis, ev, banyo, mutfak ürünleri gibi mobilya tasarımı ve üretimi yapan firmalarda, karavan- yat – gemi imalatı yapan firmalarda, otomotiv ve uçak sanayisinde, tarihi ve kültürel ahşap eserlerin üretim ve restorasyonu gibi ağaç, ahşap ürünleri üretiminin gerçekleştiği birçok farklı sektörlerde çalışabilirler.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Mezunu Olan Kişi Hangi Meslek Odasına Kayıt Yaptırmaktadır?

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisleri, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı Orman Mühendisleri Odası’na üye olabilirler.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Maaşları

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği bölüm mezunlarının kamuda memur olarak çalışanlar 30.000 TL civarında maaş almaktadır. Özel sektörde ise işe yeni başlayanlar 15.000 TL maaş ile çalışmaktadır.

Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

ÜNİVESİTEPUANBAŞARI SIRALAMASI
GAZİ ÜNİVERSİTESİ -(4 Yıllık)277372.119
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİ. -(4 Yıllık)246544.145
Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları